Wolontariat na rzecz przewlekle chorych w domach

3 listopada 2011

Szkolenie dla wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas "Wolontariat na rzecz przewlekle chorych w domach" odbędzie się w dniu 5 listopada 2011, od godz. 9.00 na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu Szczecińskiego w Szczecinie przy ul. Papieża Pawła VI 2. Zorganizowane jest we współpracy z Fundacją "Lubię Pomagać" z Gdańska i współfinansowane przez Gminę-Miasto Szczecin.

Szczegółowy program szkolenia:

9.00 – 10.00: Msza Święta w kościele seminaryjnym

10.00 – 10.45: Przewlekle chory w domu – potrzeby socjalne, duchowe i psychologiczne; od dobrych praktyk w opiece paliatywno-hospicyjnej do opieki nad przewlekle chorymi i starszymi w środowisku lokalnym (parafia, sąsiedztwo)
10.45 – 11.30: Model wolontariatu na rzecz przewlekle chorych w domach: aspekty organizacyjne i formalno-prawne w perspektywie społeczności lokalnych i parafii

11.30 – 11.45: Przerwa kawowa

11.45 – 12.30: Komunikacja z ciężko chorym i jego rodziną – o czym zawsze należy pamiętać, czego zawsze trzeba unikać, jak pomagać, a nie szkodzić ludziom w potrzebie?
12.30 – 13.15: Pielęgnacja przewlekle chorego w domu – najważniejsze elementy działań paramedycznych dostępnych dla opiekunów nieformalnych (rodzina, wolontariat)

13.15 – 14.15: Obiad w Arcybiskupim Wyższym Seminarium Duchownym

14.15 – 16.15: Praktyczne warsztaty z pielęgnacji ciężko chorego

Zapisy na stronie www.szczecin.caritas.pl/rejestracja lub pod numerem 914874905.