- O Caritas
- Placówki i ośrodki
- Programy pomocowe
- Akcje i zbiórki
- W parafiach
- SKC
- Wolontariat
- Program POPŻ
- Pomoc dla Ukrainy
- Kontakt
Podsumowanie PO PŻ 2014-2020, Podprogram 2020
Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej w październiku 2021 roku zakończył realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/ rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:
1) groszek z marchewką,
2) fasolkę po bretońsku,
3) koncentrat pomidorowy,
4) buraczki wiórki,
5) powidła śliwkowe,
6) mus jabłkowy,
7) makaron jajeczny świderki,
8) ryż biały,
9) płatki owsiane,
11) kaszę jęczmienną,
12) herbatniki maślane,
13) mleko UHT,
14) ser podpuszczkowy dojrzewający,
15) szynkę drobiową,
16) szynkę wieprzową mieloną,
17) pasztet drobiowy,
18) filet z makreli w oleju,
19) cukier biały,
20) miód nektarowy wielokwiatowy,
21) olej rzepakowy.
W ramach realizacji Podprogramu 2020:
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego i zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.
Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności oraz inne działania o charakterze indywidualnym lub zbiorowym, mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących.
W związku z trwającym stanem epidemii COVID-19 warsztaty były zorganizowane z zachowaniem obowiązujących środków bezpieczeństwa zgodnych z aktualnymi zaleceniami właściwych służb i były prowadzone zdalnie. Uczestnicy otrzymali pakiet startowy z zadaniami do wykonania.
Byliśmy kontrolowani przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w zakresie standardów środków towarzyszących – wynik kontroli pozytywny.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie listopad 2020 – sierpień 2021, a jej celami szczegółowymi są:
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: listopad 2020 – sierpień 2021
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Caritas Archidiecezji Szczecińsko Kamieńskiej [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL], która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
Sposób kwalifikacji:
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
- art. warzywne i owocowe
- art. skrobiowe
- art. mleczne
- art. mięsne
- cukier
- tłuszcze
Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ – NIEODPŁATNIE.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji art. do Caritas Archidiecezji Szczecińsko Kamieńskiej w Szczecinie, do Caritas Polska w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Caritas na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Caritas Szczecin.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Kontakt i koordynacja programu POPŻ
71-622 Szczecin, pl. Matki Teresy z Kalkuty 5, tel. 914874905 w.103 ; fax. 914873324, kom. 500 056 160
e-mail: drodzen@caritas.pl
Koordynator p. Dorota Rodzeń
Magazyn Programu Pomocy Żywnościowej 72-410 Golczewo, ul. Osiedle Robotnicze 9b
p. Sławomir Kolasiński tel. 604 519 574