Wyróżnienie dla PZC Barnimie

2 stycznia 2020

Dyplom BENEMERENTI

W środę 1 stycznia 2020 roku w bazylice archikatedralnej p.w. św. Jakuba w Szczecinie w przerwie koncertu kolęd wykonanych przez Chór Męski Szczecińskich Słowików 60 + im. Jana Szyrockiego oraz Żeński Chór Nauczycielski Primo Vere miała miejsce szczególna uroczystość, którą poprowadził pan Andrzej Oryl.

Decyzją JE Metropolity Szczecińsko-Kamieńskiego ks. abpa Andrzeja Dzięgi Parafialny Zespół Caritas w Barnimiu został uhonorowany Dyplomem BENEMERENTI (pol. Dobrze zasłużonym) za głęboko ewangelickie połączenie najpiękniejszych i najbardziej wzniosłych potrzeb ludzkiego serca z praktyczną troską o najbardziej potrzebujących oraz umiejętną organizacją pracy charytatywnej w parafii, w gminie i na terenie powiatu.

Laudacje o działalności PZC w Barnimiu wygłosił dyr. Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej ks. Maciej Szmuc.

Nagrodę z rąk wiceprezydenta Szczecina Krzysztofa Soski i abpa Andrzeja Dzięgi przyjął przełożony Parafialnego Zespołu Caritas w Barnimiu – Andrzej Konopelski w obecności ks. Wojciecha Kozuba i grona wolontariuszy: Doroty Konopelskiej, Elżbiety Szumotalskiej, Jolanty Kucharskiej, Heleny Babirackiej, Ewy Paszkowskiej, Jana Kucharskiego, Janusza Wasieczki.

Nagroda została ustanowiona za wyjątkowe zasługi dla Kościoła przez papieża Grzegorza XVI. Obecnie przyznaje się ją osobom i instytucjom, dającym świadectwo najwyższym wartościom.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przez lata wspierali nas i przyczynili się do tego szczególnego wyróżnienia: naszym sponsorom, ludziom dobrej woli, przyjaciołom.

Bardzo dziękujemy naszemu świetnemu fotografowi Arturowi Kominiarkowi, który zawsze jest w odpowiednim miejscu i czasie.

Nasza obecność w katedrze miała jeszcze jeden wymiar. Z okazji zbliżającej sie rocznicy śmierci naszego założyciela PZC w Barnimiu ks. Ireneusza Starachowskiego, ufundowaliśmy tablicę pamiątkową, która została poświęcona przez ks. abpa Andrzeja Dzięgę i zostanie umieszczona w biurze PZC w Barnimiu.