Charytatywny Bieg PoMoc

25 września 2016

W niedzielny poranek 25 września 2016, w Lasku Arkońskim w Szczecinie odbył się charytatywny Bieg PoMoc, zorganizowany przez  naszą Caritas oraz Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Integracyjnymi w Szczecinie. Uczestnicy biegu pomogli oraz „dali” moc i siłę do dalszej walki o godne życie naszej podopiecznej Katarzynie Gryglas.  Kasia choruje na stwardnienie rozsiane. Intensywność choroby sprawiła, że w tym momencie jest całkowicie zdana na opiekę. Nie jest to proste, gdyż jej ojciec sam choruje na SM. Rodzina nieustannie potrzebuje pomocy osób z zewnątrz, co pociąga za sobą ogromne koszty. Od wielu lat jesteśmy blisko tej rodziny, wspierając ją w różnej postaci: finansowo, zakupem sprzętu i środków higienicznych, poprzez pracę wolontariuszy oraz opiekę duchową.

Na pomysł biegu wpadła Dominika Ługowska, absolwentka tej samej szkoły, którą ukończyła Kasia –LO z OI. Wraz z nauczycielami, wolontariuszami ze szkolnego Koła Caritas i pozostałymi uczniami przygotowała bieg od strony organizacyjnej. Niemal cała szkoła, na czele z dyrekcją, uczestniczyła  w przygotowaniu i przeprowadzeniu biegu.  Dominika zaplanowała cały bieg i znalazła darczyńców, którzy wsparli tę inicjatywę finansowo lub rzeczowo. Pogoda była po naszej stronie dzięki czemu frekwencja dopisała a uczestnicy biegu spędzili miło czas.

Podczas biegu zebrano ponad 9 tysiecy złotych. Środki będą w całości przeznaczone na rehabilitację Kasi oraz niezbędne dla niej środki higieniczne. Dzięki wrażliwości biegaczy pieniądze wciąż spływają na konto Caritas za co serdecznie dziękujemy w naszym i Kasi imieniu.

Więcej informacji o Kasi w reportażuTVP3 Szczecin: