Spiżarnia Caritas

Program Spiżarnia Caritas realizowany jest  w partnerstwie z Caritas Polska przez Fundację Hospicyjna Przystań i Caritas Archidiecezji Szczecińsko – Kamieńskiej od lipca 2018  roku. Program ma na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez dystrybucję produktów spożywczych z krótkim terminem przydatności. Produkty odbierane są ze sklepów i przekazywane do placówek pomocowych Caritas oraz bezpośrednio dla osób potrzebujących.

Realizacja Projektu ma na celu:

• ograniczenie skrajnego ubóstwa
  • przeciwdziałanie nierównościom społecznym
  • dążenie do poprawy jakości życia ludzi najuboższych poprzez przekazywanie im posiłków oraz żywności.

Aktualnie do realizacji Projektu zgłosiło się 12 placówek pomocowych Caritas a żywność odbierana jest z 20 sklepów sieci Biedronka, 2 sklepów Kaufland i 1 sklepu Selgros.

Wolontariusze i pracownicy Caritas odbierają ze wskazanych sklepów żywność, która nie może zostać sprzedana ze względu na krótki termin przydatności do spożycia. Są to produkty pełnowartościowe, w tym:

• mięso
  • ryby
  • nabiał
  • produkty garmażeryjne
  • pieczywo
  • owoce i warzywa

Średnia cena 1 kg przekazanej żywności przez sklepy Biedronki wynosi ok. 15 zł.

Żywność przewożona jest bezpośrednio do jadłodajni i stołówek, placówek pomocowych prowadzonych przez Caritas, gdzie następnego dnia wykorzystywana jest do przygotowania posiłków dla osób bezdomnych, starszych i potrzebujących lub wydawania żywności w postaci paczek.

W programie pomoc w postaci paczek i posiłków otrzymuje codziennie kilka tysięcy osób.

Dzięki współpracy Jeronimo Martins Polska S.A. i Caritas Polska otrzymaliśmy samochód Ford Transit, który aktywnie włączyły się w akcję Spiżarnia Caritas.