Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom - trochę historii

Zobacz także:

Początki Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom  sięgają roku 1993. W kilku diecezjach przeprowadzono wówczas pilotażową akcję. W 1994 roku na zebraniu dyrektorów Caritas diecezjalnych w Rusinowicach, któremu przewodniczył ks. Marian Subocz, dyrektor Caritas Polska, akcja zyskała wymiar ogólnopolski. Początkowo miała też inną nazwę – „Bożonarodzeniowa Świeca Caritas”. Jej symbolem była świeca z napisem Caritas, która miała stać na wigilijnym stole, przy dodatkowym nakryciu i wyrażać gotowość domowników na przyjęcie Chrystusa w każdym, kto wymaga pomocy. Cały dochód ze sprzedaży świec przeznaczany był na pomoc dzieciom z ubogich rodzin, zwłaszcza na sfinansowanie dożywiania w szkołach.
Inicjatywa spotkała się z wielkim odzewem wiernych. Na zebraniu dyrektorów Caritas diecezjalnych w 1995 r. postanowiono, że projekt będzie kontynuowany pod nazwą "Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom". W promocję zaangażowały się  środki społecznego przekazu – krajowe i lokalne.
     W roku 1996 postanowiono o przeznaczeniu 10 groszy z każdej rozprowadzonej świecy na projekty pomocowe dla dzieci żyjących w najuboższych krajach świata, realizowane bezpośrednio przez Caritas Polska.
      W tym samym roku w Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom włączyli się harcerze z ZHP prowadzący w Polsce akcję przekazywania Betlejemskiego Światła Pokoju. Światło zapalane w grocie Narodzenia Pańskiego, a wraz z nim wigilijna świeca Caritas, docierała m. in. do Prymasa Polski, Prezesa Rady Ministrów, Prezydenta RP, Sejmu i Senatu.
     Rok jubileuszowy 2000 to pierwsze ekumeniczne WDPD z udziałem Kościoła Prawosławnego i Ewangelicko-Augsburskiego w RP.
     W 2011 r. patronat honorowy nad akcją objął Rzecznik Praw Dziecka RP.

Statystyki
W pierwszym roku akcji rozprowadzono w Polsce 260 tys. świec, ale zapotrzebowanie było dużo większe.
Rok później, w 1995 r.  rozprowadzono blisko 2 mln świec, z których dochód wyniósł ok. 3 mln zł.
W roku  X-lecia (2003) WDPD wierni w Polsce nabyli ponad 4,5 mln świec, ofiarując za nie 14 mln zł.