Żółty Talerz - nowy program realizowany przez Caritas

Zobacz także:

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi:Caritas, TPD, PCK, Banki Żywności i SOS Wioski Dziecięce.

Dominika i Sebastian Kulczyk przeznaczyli 4 miliony złotych na program żywienia dzieci - ponad 1 milion wydanych posiłków i obecność w ponad 500 stołówkach czy świetlicach w Polsce. Sojusz zawiązany z organizacjami pomocowymi ma skupić się na wsparciu żywienia dzieci na poziomie konkretnej stołówki, świetlicy czy rodzinnego domu. Żółty talerz to program uruchomiony przez Kulczyk Foundation będący celową inwestycją społeczną, która ma przynieść konkretny społeczny zysk. Programem zarządza Kulczyk Foundation a realizują polskie organizacje pozarządowe.
        Żółty Talerz to program wzmocnienia już istniejącego systemu żywienia dzieci w Polsce poprzez działania tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku. Chcemy mówić o żywieniu wszystkich dzieci, a nie o etykietującym dożywianiu części z nich. Żółty Talerz to nowy standard, który powstaje po to, by mógł być wykorzystany w działaniach systemowych poprzez: organizacje pozarządowe, instytucje centralne lub lokalne czy też zorganizowane grupy obywateli.
         Program Żółty Talerz to nie tylko działania w Polsce. To również inwestycje w żywienie dzieci w ośmiu innych lokalizacjach na całym świecie. To także program edukacyjny „Efekt Domina” poświęcony w tym roku problemom głodu i niedożywienia.

Program Żółty Talerz po 12 miesiącach ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość i intensywność żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i zapewnić wiedzę pomocną w prawidłowym żywieniu najmłodszych. Żółty Talerz to sojusz Kulczyk Foundation z Caritas, TPD, PCK, Bankami Żywności oraz SOS Wioskami Dziecięcymi. To łącznie 4 mln zł na żywienie dzieci, co ma zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków

Informacja nt. programu także na stronie: http://zoltytalerz.pl