Warsztaty komiksowe

Zobacz także:

Hasło „Jem owoce i warzywa, wtedy zdrowia mi przybywa” przyświecało wytężonej pracy młodych twórców komiksów. Dzięki wsparciu Fundacji Carrefour czterdzieścioro czworo dzieci uczyło się zasad zdrowego żywienia nieźle się przy tym  bawiąc. Kto wie, ile talentów zostało obudzonych! Zajęcia poprowadził Waldemar Miaśkiewicz – pedagog, pasjonat komiksu, rysownik. Po wspólnym uzgodnieniu zasad zdrowego odżywiania uczestnicy chwycili za ołówki i markery, by tworzyć historyjki utrwalające wypracowane idee. Kierując się wskazówkami prowadzącego, dzieci zaplanowały plansze, podzieliły je na kadry i zarysowały akcją. Bohaterowie znani z kreskówek i tworzeni autorsko zaludnili komiksy, zachęcając do zdrowego odżywiania.

"Dzięki Fundacji Carrefour dzieci ze szczecińskich świetlic Caritas codziennie mogą liczyć na ciepły posiłek. Dodatkowe atrakcje, jak warsztaty komiksowe, sprawiają, że nasi podopieczni mogą rozwijać swoje talenty. Dziękujemy również dyrektorom lokalnych hipermarketów i sklepów Carrefour, którzy zawsze pamiętają o naszych dzieciach." – zauważył ks. Maciej Szmuc, dyrektor Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej.

Cykl warsztatów będzie realizowany w wybranych świetlicach Caritas podczas trwania programu „Dożywiania z Carrefour”.
Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej prowadzi w Szczecinie 6 świetlic socjoterapeutycznych dla 140 dzieci. Podopieczni otrzymują w nich profesjonalną opiekę, ciepły posiłek oraz możliwość w uczestnictwie zajęć edukacyjno-rozwojowych. Lokalna Caritas systematycznie uatrakcyjnia pobyt podopiecznym świetlic poprzez budowanie nowych placów zabaw, tworzenie biblioteki i miejsc do nauki.
 „Dożywianie z Carrefour” to III edycja wspólnego programu na rzecz dzieci realizowanego przez Caritas oraz Carrefour. Dzięki grantowi przyznanemu Caritas przez Międzynarodową Fundację Carrefour 1260 dzieci z całej Polski będzie otrzymywać posiłki przez 5 dni w tygodniu do końca roku szkolnego 2013/ 2014. Wartość udzielonej pomocy to ponad 1,2 mln zł. Podczas trwania poprzednich edycji programu wydano ponad 400 tys. posiłków, a wsparcie finansowe wyniosło 2 mln 250 tys. złotych.