Centrum Socjalne Caritas w Świnoujściu

18 stycznia 2010 roku Jego Ekselencja abp Andrzej Dzięga poświęcił placówki Centrum Socjalnego Caritas w Świnoujściu.

Dekretem dyrektora Caritas ks. Macieja Szmuca z dniem 04.01.2010 roku zostało powołane do życia Centrum Socjalne Caritas w Świnoujściu. W jego skład wchodzi Schronisko dla osób bezdomnych przy ul. Portowej 10, realizujące zadanie publiczne polegające na: "Udzielaniu schronienia i posiłku osobom bezdomnym w Świnoujściu przy ul. Portowej 10".

Zadanie udzielania schronienia i posiłku osobom bezdomnym realizowane sa w budynku schroniska przy ul. Portowej 10. Jest ono usytuowane z dala od centrum miasta, ogrodzone wraz z zagospodarowanym terenem przyległym do budynku. Obiekt posiada własną kuchnię, kotłownię i pralnię. Część mieszkalna mieści się na trzech kondygnacjach i podzielona jest na 15 wieloosobowych sal. W schronisku może mieszkać jednocześnie max. 90 osób w tym 12 kobiet. Osoby bezdomne przyjmowane są na podstawie decyzji wydanej przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Świnoujściu.

Praca z bezdomnymi ma na celu jak najszybsze usamodzielnienie się i powrót do społeczeństwa lub umieszczenie we właściwym do danego przypadku domu pomocy społecznej.

Dodatkowo w okresie tzw. ochronnym w godzinach nocnych od 18.00 do 07.00 oraz w godzinach dziennych od pn. do pt. od 7.00 do 15.00 i w sob. i niedz. od 7.00 do 12.00 realizowane jest zadanie polegające na prowadzeniu ogrzewalni w budynku o zabudowie kontenerowej położonym obok schroniska. Parterowy obiekt ogrzewalni odgrodzony jest od terenu schroniska i posiada oddzielne wejście, ogrzewany jest elektrycznie i podłączony  do sieci wodno-kanalizacyjnej oraz wyposażony jest w sanitariaty i kabiny prysznicowe. Ogrzewalnia przewidziana jest na 15 miejsc siedzących. Ogrzewalnia zapewni ciepły  napój, ponadto możliwość skorzystania z łazienki, toalety oraz ewentualnego przebrania się w czystą odzież.

Telefony kontaktowe:

- schronisko:                 512 032 445