Kolonia w Poniku

22 lipca 2021

W dniach od 26 czerwca do 3 lipca Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej zorganizowała kolonie letnie dla dzieci w Poniku koło Częstochowy,

W koloniach wzięło udział 45 dzieci z Placówek Wsparcia Dziennego i naszej Archidiecezji. Podczas wspólnego wyjazdu towarzyszyli nam wychowawcy Magdalena Szobak, Julia Kargier oraz s. Iza Jasińska.

Mieliśmy bardzo bogaty program kolonii – codzienną kąpiel w jeziorze, zwiedzanie okolic: Janowa oraz Jury Krakowsko-Częstochowskiej, w tym ruiny zamku w Olsztynie, gdzie dowiedzieliśmy się o bogatej historii naszego kraju. Większość z nas była pierwszy raz w Częstochowie. Cudowny obraz Matki Bożej oraz modlitwa przy obrazie wywarła na nas bardzo duże wrażenie i przeżycia duchowe. Mieliśmy okazję wszystkie nasze intencje oddać Matce Bożej oraz w wywiadzie dla Radia Częstochowa opowiedzieć o naszej radości z pobytu w Częstochowie. Podczas naszych wypraw kolonijnych odwiedziliśmy również Matkę Bożą Leśniowską, poznaliśmy jej historię obrazu oraz czynnie uczestniczyliśmy we Mszy Św. Nie zabrakło czasu by poznać ojców Paulinów, którzy są kustoszami Sanktuarium w Leśniowie i Częstochowie. W trakcie trwania kolonii w Poniku odwiedziło nas wojsko, mieliśmy możliwość doświadczenia prawdziwej musztry oraz ćwiczenia z pierwszej pomocy. W chwili wolnej uczestniczyliśmy w sekcjach  plastyczno–teatralnej, sportowej oraz gry i zabawy w plenerze. Nie zbrakło nam sił, by odwiedzić Park Linowy oraz powspinać się na małe „górki”.  Nasze pogodne wieczorki przeradzały się w różne formy m.in. dyskoteki, kalambury, prezentacja grup, itp. Oczywiście każdy dzień rozpoczynał się modlitwą i kończyliśmy apelem Jasnogórskim. Nie zabrakło też czasu na wspólną modlitwę eucharystyczną. Miłą niespodziankę zrobił nam ks. Arcybiskup Wacław Depo, który odwiedził nas w pierwszy piątek miesiąca z ks. dyrektorem Caritas z Częstochowy. Przepyszne jedzenie, które mieliśmy na Ośrodku dodawało nam siły i cieszyliśmy się ze wspólnego przebywania również podczas posiłku, który rozpoczynał się modlitwą i kończył dziękczynieniem.

Wyjazd bardzo nas ubogacił, mieliśmy możliwość  poznać innych kolegów i koleżanki, które były w Ośrodku. Na koniec każdy z nas został obdarowany nagrodą oraz dyplomami. Piękne miejsca, które mieliśmy okazje zobaczyć i doświadczyć zostaną nam na długo w pamięci. Wspaniały wyjazd – dziękujemy bardzo naszemu dyrektorowi Caritas Maciejowi Szmuc oraz wszystkim, którzy przyczynili się do wyjazdu, szczególnie s. Izie oraz naszym wychowawcom – pani Magdzie i pani Julii, a Opatrzności Bożej dziękujemy za bezpieczeństwo i pieką pogodę.

Emilka – uczestniczka kolonii