Pomoc dla Kubusia

20 maja 2020

Zwracam się z wielką, ogromną, płynącą z serca szczerą prośbą o pomoc dla naszego 3-letniego synka, Kubusia. Kubuś urodził się z bardzo poważną wadą serduszka.

Tuż po porodzie musiał zmagać się ze złamanym obojczykiem i sepsą... Wygrał i już wtedy pokazał, jak wielką ma wolę życia.

Kubuś cierpi na wadę serca o nazwie Tetralogia Fallota, brak pnia płucnego i hipoplastyczne tętnice płucne. Jego krew z serduszka nie płynie do płuc tak jak to jest u zdrowych osób. Jego organizm jest stale niedotleniony, szybko się męczy, ma płytki i przyśpieszony oddech. Jego saturacje są na poziomie ok 85%.

Pomimo tych wszelkich niedogodności, Kubuś jest bardzo pogodnym dzieckiem. Ma wspaniały charakter, jest ugodowy, wyrozumiały dla swojego braciszka bliźniaka i lubi się dzielić wszystkim, co ma.

Kubuś przeszedł w Polsce już dwie operacje serduszka - operacje paliatywne oraz 5 cewnikowań serca. Na obecną chwilę nie ma kwalifikacji do korekty całkowitej. Jego wada wciąż istnieje i jest dla nas codziennym zagrożeniem. Nikt nam nie jest w stanie powiedzieć, jak długo Kuba będzie stabilny oddechowo i krążeniowo. Nikt nam nie jest w stanie powiedzieć, na co mamy czekać... a czekać nam każą...

Szukając ratunku dla serduszka Kubusia, wysyłaliśmy wyniki jego badań do różnych klinik w Europie i na całym świecie. Kilka dni temu otrzymaliśmy odpowiedź z Genewy! Kubuś został zakwalifikowany do operacji serca w Szwajcarii, co oznacza, że kosztorys będzie niższy niż w USA (242 tys. dolarów, czyli ok. 1 150 000 zł.). Możemy zatem zmienić cel i, co najważniejsze, kwotę zbiórki... Jest to jednak wciąż ogromna suma. Klinika w Genewie wyznaczyła także wstępny termin operacji na sierpień tego roku. Mamy zatem dwa miesiące na zebranie ponad 500 tys. zł!
Proszę Cię o pomoc, bo cena za życie mojego synka wciąż jest ogromna. Całą rodziną wierzymy, że razem uda nam się zebrać potrzebną kwotę i podjąć walkę o zdrowe serduszko naszego synka Kubusia.
Mama

Dodatek: Galeria zdjęć