Dzień Chorego w Szczecinie 2020

8 lutego 2020

Zobacz także:

Kolejny raz Pracownicy, Woluntariusze Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej i Parafialnych Zespołów Caritas oraz Apostolatu Chorych zorganizowali konsultacje lekarskie w szpitalu przy ul. Arkońskiej w Szczecine. Zanim jednak zadbaliśmy o ciało, serdeczną modlitwą w kościele pw. św. Kazimierza otoczyliśmy potrzeby duchowe uczestników.

Ogromne podziękowania dla dr Magdaleny Herczyńskiej i 14 lekarzy różnych specjalności, którzy ofiarowali swój czas, dla potrzebujących. Przy wsparciu pielęgniarek i personelu pomocniczego prawie 90 osób, głównie starszych z małych miejscowości naszej diecezji mogło zasięgnąć fachowej porady dla swoich medycznych dolegliwości. Spotkania okazały się bardzo opatrznościowe, ponieważ jedna z osób w wyniku konsultacji musiała zostać natychmiast hospitalizowana.

Nieodzowną pomocą okazali się młodzi woluntariusze główie ze szczecińskiego Liceum Katolickiego. Życzliwość z jaką usłużyli seniorom w tym dniu napawa ogromną radością i nadzieją. Młodzi jednak mają wiele szlachetności w sobie i w odpowiednich chwilach, czy sytuacjach są gotowi z nie małym poświęceniem ją okazywać. Dlatego zasługują na ogromne podziękowania.

Podziękowania należą się także Centrum Socjalnemu Caritas w Szczecinie i kuchni schroniska im. ks. Piotra Prymy przy ul. Nehringa, za  przepyszną i pożywną zupę, którą uczestnicy zostali pokrzepieni.

Niech Matka Najświętsza, która w Luordes jest patronką chorych, wyprasza wszystkim zaangażowanym odpowiednich łask Bożych i umacnia w codziennym okazywaniu serca wobec bliźnich.