Świąteczny obiad dla potrzebujących 2019

26 grudnia 2019 - dodał ks. Mariusz Ogórski

Już 10-ty raz w gościnnych progach Seminarium Duchownego w Szczecinie Caritas zorganizowało uroczysty obiad dla samotnych i potrzebujących. Kolejny raz mogliśmy liczyć na przewodnictwo w tym spotkaniu księdza biskupa Henryka Wejmana. Po Mszy Świętej w seminaryjnym kościele około 250 osób przeszło do refektarza (tak nazywa się seminaryjna jadalnia), by zasiąść do smacznego obiadu. Sprawna obsługa prawie 90 woluntariuszy sprawiła, że nikt nie musiał spożywać zimnej strawy, a niemal każdy mógł sprawdzić czy ma sprawny  "wiatr pod nosem", bo dania były gorące. Sprawność woluntariusz przydała się również przy przygotowaniu i rozdzieleniu podarunków dla wszystkich gości, a także przy sprzątnięciu po tylu osobach. Atmosferę radości i uroczystego charakteru obiadu z pewnością kształtowała grupa muzyków pod spontanicznym przewodem księdza Janusza Szczepaniaka.

Ogromne podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w przygotowanie i przeprowadzenie uroczystości w imieniu Caritas, naturalnie z nadzieją na współpracę w przyszłym roku. Niech Pan Bóg, który stał się człowiekiem wszystkim błogosławi.

Dodatek: Galeria zdjęć

pl. Matki Teresy z Kalkuty 5