Ogólnopolska Pielgrzymka Wspólnoty Caritas

20 maja 2019

Kto uratuje świat jeśli nie ja – pod takim hasłem wyruszyliśmy rankiem w piątek 17 maja wraz z księdzem Dyrektorem Maciejem Szmucem na Ogólnopolską Pielgrzymkę Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Niepokalanowa i Warszawy. Nasza grupa liczyła 47 osób, składała się z Wolontariuszy Caritas działających w Parafialnych Zespołach Caritas, Podopiecznych Centrum Socjalnego ze Schroniska dla Kobiet oraz młodzieży z Mostkowa.

Pomimo deszczu, który towarzyszył nam w drodze i 1,5 godzinnego oczekiwania w korku przed Warszawą dotarliśmy do Świątyni Opatrzności Bożej i mogliśmy tam uczestniczyć we Mszy świętej i Nabożeństwie majowym oraz zwiedzić górną część Świątyni Opatrzności Bożej, Panteon Wielkich Polaków /kościół Dolny/, w którym znajdują się groby zasłużonych Polaków. Dwa noclegi dla naszej grupy zarezerwowaliśmy w Domu Rekolekcyjnym „Dobre Miejsce” na ulicy Dewajtis 3.

W sobotę 18 maja w Niepokalanowie spotkała się wspólnota Caritas z całej Polski. Centralnym punktem pielgrzymki była wspólna Msza św. z homilią bp Wiesława Szlachetki. Ponadto w Niepokalanowie czekało na pielgrzymów dużo atrakcji. Mogli zapoznać się z historią tego miejsca w muzeum św. Maksymiliana Marii Kolbego, obejrzeć prace Warsztatów Terapii Zajęciowej, wziąć udział w grze terenowej, poznać szczegóły programów i projektów podejmowanych aktualnie przez Caritas Polska, wysłuchać koncertu chrześcijańskiego rapera Tau. Parafialny Zespół Caritas w Tenczynie wystąpił na scenie dając koncert góralskiej muzyki. Po południu nasza grupa zwiedzała z przewodnikiem Zamek Królewski w Warszawie i Stare Miasto.

W niedzielę 19 maja na Mszę Świętą udaliśmy się do kościoła św. Stanisława Kostki, Sanktuarium Diecezjalnego Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki. Modliliśmy się przy Jego grobie i zapaliliśmy znicze. Ostatnim punktem naszej pielgrzymki było zwiedzanie muzeum, poświęconego Jego życiu i męczeńskiej śmierci.

Doroczna pielgrzymka Caritas jest okazją do podziękowania Bogu za cały rok pracy wolontariuszy i pracowników Caritas, a także wspólnego świętowania i wymiany doświadczeń. Umocnieni modlitwą, pełni wiary i radości w godzinach wieczornych powróciliśmy do domu.

Dziękujemy wszystkim za wspólny, tak owocny pielgrzymkowy czas!

Do zobaczenia za rok.