Uroczyste zakończenie Roku Świętego

22 listopada 2016 - dodał Joanna K

W niedzielę, 20 listopada 2016 r., w Bazylice Archikatedralnej pw. św. Jakuba Apostoła w Szczecinie uczestniczyliśmy w uroczystościach Chrystusa Króla kończących Jubileuszowy Rok Miłosierdzia.
     Rozpoczęliśmy modlitwą "Anioł Pański" a następnie Eucharystia której przewodniczył Ksiądz Arcybiskup Andrzej Dzięga, Metropolita Szczecińsko-Kamieński. Odwołując się do uroczystości w Krakowie Łagiewnikach mówił: "Jezu Chryste Ciebie zapraszamy, za Tobą chcemy pójść". Nadmienił, iż Królestwo Jezusa nie z tego świata, ale jest dla tego świata. Zachęcał byśmy wzorowali się na Matce Bożej, która prosiła: "uczyńcie wszytko cokolwiek wam powie". Namawiała do zaufania Jezusowi. W obecnych czasach do tego prowadzą nas nasi święci: św. Faustyna i św. Jan Paweł II powtarzając "Jezu ufam Tobie". Kończąc kazanie Jego Ekscelencja mówił, że przed nami wielki początek i rozwinięcie w polskich rodzinach, w naszym życiu. Za to życie odpowiadamy przed Bogiem. Zaprasza do pójścia na drogi Pana, nie lękajmy się. Pan naprawdę jest życiem, idźmy z radością niosąc w sobie  Bożego Ducha.
     Po Eucharystii JE odczytał Akt przyjęcia Jezusa Chrystusa za Króla i Pana.

Za abp Andrzejem Dzięgą powtarzamy gorące podziękowania za posługę miłosierdzia i oddanie sprawom Caritas dla wszystkich wolontariuszy Parafialnych Zespołów. Szczególnie dziękujemy tym, którzy wzięli udział w niedzielnej Mszy Świętej a zwłaszcza pani Danusi i pani Zdzisławie oraz panu Jarkowi za służbę przy sztandarze Caritas.