Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2005

21 listopada 2005 - dodał x. RK

Świeca Caritas stała się w Polsce od jedenastu lat jednym z symboli oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia.

Rozprowadzana we wszystkich parafiach w czasie Adwentu jest okazją do ofiar na rzecz najmłodszych będących w potrzebie.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to światełko na naszych stołach, światełko, które przypomina nam wszystkim o tych żyjących w mroku nędzy i głodu i niezaspokojonych codziennych potrzebach. Światełko tej świecy ma rozświetlić najgłębszy mrok i być źródłem nadziei.

Z ofiar uzyskanych przy rozprowadzaniu świec będą zakupione produkty do paczek świątecznych dla rodzin, będą w wielu parafiach organizowane wieczerze wigilijne dla dzieci uczęszczających do świetlic parafialnych i paczuszki ze słodyczami od świętego Mikołaja. Pozostałe środki będą wspierały akcje Caritas na rzecz dzieci: kolonie i półkolonie, świetlice zajęć pozalekcyjnych i domy dla samotnych matek z dziećmi. Polecamy światełko nadziei wrażliwości wszystkich współczujących serc.
/Maria Glińska/