Trzydziestolecie Caritas na monecie i znaczku pocztowym

11 października 2021

Narodowy Bank Polski i Poczta Polska upamiętniły jubileusz 30-lecia Caritas Polska. W siedzibie organizacji zaprezentowano 6 października pamiątkową monetę i znaczek pocztowy, poświęcone rocznicy wznowienia działalności największej charytatywnej instytucji polskiego Kościoła katolickiego.

To dla nas wielki zaszczyt, bo doskonale zdajemy sobie sprawę, że są to formy uhonorowania zarezerwowane dla wyjątkowych wydarzeń, instytucji i postaci. Bardzo za te piękne gesty dziękujemy – zwrócił się do przedstawicieli NBP i Poczty Polskiej ks. dr Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska, po czym przedstawił w skrócie działalność organizacji. W swoim wystąpieniu zaakcentował wszechstronność i wielowymiarowość pomocy udzielanej przez Caritas. Organizacja odpowiada na całą gamę współczesnych problemów, pomagając dzieciom z rodzin potrzebujących wsparcia, uzdolnionej młodzieży, seniorom, osobom bezdomnym, niepełnosprawnym, chorym, migrantom i uchodźcom, a także polskiej służbie zdrowia – zwłaszcza podczas pandemii. Za granicą niesie pomoc ofiarom konfliktów zbrojnych, głodu, klęsk żywiołowych i katastrof, w takich krajach jak Syria, Jemen, Wenezuela, czy Liban i w wielu innych miejscach na świecie.

Współcześni samarytanie

Serdecznie dziękujemy Narodowemu Bankowi Polskiemu i Poczcie Polskiej za to, że te 30 lat naszych starań doceniły i postanowiły utrwalić dla potomności – powiedział dyrektor Caritas Polska.

10 tys. sztuk srebrnej monety, którą właśnie wyemitował NBP, trafi do kolekcjonerów. Dziś można nabyć taką monetę na stronie internetowej NBP, w kasach. Co się z nią dalej stanie? Przez chwilę będzie cieszyć kolekcjonerów, którzy wezmą ją do ręki, ale później przetrwa zapewne wiele lat. Mam nadzieję że w przyszłości osoby, których może dziś jeszcze nie ma na świecie, dostrzegą, co miała przekazać. Nie tylko o tym, czego Caritas dokonała, ale również o tym, czego jeszcze dokona dla tych, którzy nie mają wiele. Dzielić się można nie tylko monetami, ale też pomocą, miłosierdziem – podkreśliła Barbara Jaroszek, dyrektor Departamentu Emisyjno-Skarbcowego NBP, dziękując Caritas Polska za współpracę w przygotowaniu okolicznościowej monety.

Wartościowa pamiątka

O Caritas Polska słyszymy na całym świecie i ten znaczek będzie przyklejany na listy wysyłane nie tylko w Polsce ale i na cały świat. Dwa miliony sztuk to cały nakład, są to znaczki obiegowe, które trafią do milionów adresatów. Kiedy rozmawialiśmy z dyrektorem biura filatelistyki o tym, co zrobić, aby uhonorować we właściwy sposób Caritas Polska, pomyśleliśmy, że oczywiście Wigilijna Świeca Caritas powinna być jakoś uwieczniona. I jest uwieczniona, w formie datownika – tak o kulisach powstania znaczka pocztowego, poświęconego jubileuszowi Caritas, opowiadał Wiesław Włodek, wiceprezes zarządu Poczty Polskiej.

Po uroczystym przekazaniu egzemplarzy monety i znaczka przedstawicielom Caritas Polska, obecni podczas uroczystości złożyli podpisy na pamiątkowej, powiększonej kopii znaczka, podarowanej przez Pocztę Polską. Nominalna wartość zarówno monety jak i znaczka wynosi 10 zł, ale ich wartość kolekcjonerska z pewnością będzie rosła. Jak zdradziła przedstawicielka NBP, przed kasami banku już ustawiają się kolejki chętnych na zakup srebrnej pamiątki. W portalach aukcyjnych jej cena sięga obecnie 170 zł.