Słychać śpiew wśród drzew i chmur - to artystów ptasich chór

9 kwietnia 2013

"Ene due rabe - bocian połknął żabę! (...)" Ćwir - ćwir, ku - ku, kle - kle... hałasują u nas mili podniebni goście. Dowiadujemy się, które z ptaków są z nami tylko przez chwilę, a z którymi możemy spotykać się na codzień. Nieobce nam są też ptasie gniazda i obyczaje (choćby te kukułcze). A czy Wy w parku rozpoznacie gruchanie gołębi i stukot dzięcioła?

Zobacz Więcej...

STOP! Zabraniam! Zakazuję! Śmieci w worki sie pakuje!

2 kwietnia 2013

W tym tygodniu rozmawiamy o porządkach - i to wcale nie przed - czy poświątecznych, ale codziennych. Zbieramy pomysły, jak dbać o ziemię, która jest dla nas domem i dlaczeg w ogóle warto to robić. Może i Wy wybierzecie się na spacer z workiem foliowym na kilka papierków spotkanych na drodze?

Zobacz Więcej...

Wielkanocne to pisanki; malowanki, wycinanki

25 marca 2013

"Nie ma Wielkanocy bez barwnych pisanek..." Choć będziemy w tym tygodniu rozprawiać o różnych zwyczajach świątecznych i o tym, czy jajko gotowane toczy się szybciej niż surowe, to w międzyczasie zwracać będziemy uwagę na Tego, Który zwyciężył śmierć tym, że został przybity do krzyża. Podobnej refleksji i wszelkich łask życzymy Państwu z okazji tegorocznej Paschy!

Zobacz Więcej...

Wiosna zaraz tu przybędzie, kolorowo będzie wszędzie!

17 marca 2013

Czekając na wiosnę, tęsknimy juz za jej oznakami. Dopatrujemy się za oknem, czy może już pojawiły się kwiaty i zelżał mróz, a może chociaż zakwitają krokusy? Wiosno! Czekamy Ciebie!

Zobacz Więcej...

Szybko biegnie kazdy dzień, szybko rosnę, dużo wiem!

8 marca 2013

Ten tydzień obfituje w porównania - kto ile waży, jaki jest wysoki. Zaglądamy też do krasnoludkowych domków i spoglądamy, jak są małe i czy my jestesmy w czyms do nich podobni?

Zobacz Więcej...

Taki nastrój jest w teatrze, że zachwycam sie, gdy patrzę

27 lutego 2013

W tym tygodniu wcielamy się w role aktorskie - odwiedzamy także teatr, tworzymy swoje pacynki i przednio sie bawimy. Może w domu uda Wam sie zrobić jakieś przedstawienie?

Zobacz Więcej...

[1]      «      22   |   23   |   24   |   25   |   26   |   27   |   28      »      [33]

Punkt Przedszkolny
"Arka Noego"