Kolonia polonijna 2019

10 sierpnia 2019 - dodał jc

W dniach 14-25.07.2019 r. gościliśmy w Szczecinie kolonię z Białorusi.

Z Połocka (obwód witebski) przyjechało 40 uczestników pod opieką 5 wychowawców. Rekrutację na Białorusi przeprowadziły siostry ze Zgromadzenia Sióstr Służebnic Jezusa w Eucharystii.

Grupa nocowała w Domu Rekolekcyjnym św. Józefa w Szczecinie

oraz w Centrum Okopowa w Warszawie.

Każdy dzień kolonii niósł ze sobą wiele atrakcji. Dzieci zwiedziły Port Morski, Oddział Terenowy Telewizji Polskiej S.A. w Szczecinie, szczecińską Katedrę, Muzeum Techniki i Komunikacji, a także spacerowały po najpiękniejszych miejscach w Szczecinie. Tradycyjnym punktem programu kolonii polonijnych jest całodniowa wycieczka nad morze. Grupa wyjechała do Niechorza, gdzie zwiedziła Latarnię Morską oraz Motylarnię. Dzięki uprzejmości ratowników z Ratownictwa Wodnego w Niechorzu udało się spełnić największe marzenie dzieci - kąpiel w Morzu Bałtyckim :) Wiele radości sprawiła też naszej kolonii zabawa w Centrum Wodnym Laguna w Gryfinie. W ramach relaksu, w sobotę dzieci wybrały się na piękną polanę we wsi Pargowo, gdzie przy ognisku piekły kiełbaski i śpiewały białoruskie piosenki. Ostatnie dwa dni kolonia spędziła w Warszawie, gdzie zwiedziła Zoo i spacerowała po Starym Mieście.

Jednym z głównych celów organizowanych przez nas kolonii polonijnych było przybliżenie dzieciom i młodzieży kraju i kultury ich przodków. Pomagał w tym polonista z wieloletnim doświadczeniem, który codziennie prowadził dla naszej grupy zajęcia z języka polskiego. Dzieci mogły też uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez pisarkę- p. Agnieszkę Przybylską, gdzie na zakończenie otrzymały książkę z autorską dedykacją.

Praca dla tak wspaniałej młodzieży jest samą przyjemnością. W piątek po Mszy Świętej, odprawionej przez ks. Mariusza Ogórskiego - zastępcy Dyrektora Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej, kolonia przygotowała dla nas piękne podziękowania.

Korzystając z okazji przekazaliśmy uczestnikom kolonii polonijnej plecaki, które zostały wypełnione artykułami szkolnymi przez naszych darczyńców w ramach akcji Tornister Pełen Uśmiechów.

Szczególne podziękowania kierujemy do:

• Z-cy Prezydenta Miasta Szczecin- p. Anny Szotkowskiej za zniesienie opłat za przejazdy komunikacją miejską
  • Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście S.A.,
  • Muzeum Techniki i Komunikacji w Szczecinie,
  • Parafii rzymskokatolickiej pw św. Jakuba Apostoła w Szczecinie,
  • p. Małgorzaty Schwarz- Wójta Gminy Kołbaskowo,
  • TVP S.A. w Szczecinie,
  • Ratownictwa Wodnego w Niechorzu

za umożliwienie bezpłatnego zwiedzania obiektów oraz uatrakcyjnienie pobytu dzieci polonijnych.

Projekt współfinansowany w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą

Dodatek: Galeria zdjęć