Otwarcie mieszkania wytchnieniowego w ramach projektu Dobre Wsparcie

26 lutego 2019

Mieszkanie wytchnieniowe w ramach projektu „Dobre Wsparcie -  system lokalnych usług społecznych” już otwarte! W piątek 22.02.2019 r. miało miejsce uroczyste otwarcie ośrodka przy ul. Księcia Barnima III Wielkiego 22 w Szczecinie. W wydarzeniu uczestniczyli  m.in. ks. abp. Andrzej Dzięga, metropolita szczecińsko-kamieński, marszałek Olgierd Geblewicz oraz najważniejsi goście - pierwsi lokatorzy. W przygotowanym w ramach projektu 4-pokojowym mieszkaniu, przystosowanym do potrzeb osób niepełnosprawnych, nasi podopieczni zapewnioną będą mieli opiekę na czas, gdy nie będą jej mogli sprawować ich opiekunowie faktyczni, np. z uwagi na zdarzenie losowe czy potrzebę odpoczynku lub załatwienia pilnej sprawy. Pobyt w mieszkaniu wytchnieniowym to także wsparcie dla osób niesamodzielnych – dobrym słowem, troską, zapewnienie poczucia bezpieczeństwa, a także ich aktywizacja. W razie potrzeby pomocą służą także specjaliści – psycholog, fizjoterapeuta lub prawnik. Do końca bieżącego roku z pobytu w mieszkaniu wytchnieniowym skorzysta około 40 osób z 12 powiatów województwa zachodniopomorskiego.

Jesteśmy także w mediach:

Dodatek: Galeria zdjęć