Półkolonie zimowe 2019

1 lutego 2019

Jak co roku Specjalistyczno – Opiekuńcze Placówki Wsparcia Dziennego CARITAS zorganizowały półkolonię zimową dla dzieci i młodzieży. W tym roku półkolonie ruszyły pod hasełem - „Ja, moja rodzina, moje miasto, moja ojczyzna”. W półkolonii wzieło udział 5 świetlic, razem 131 dzieci. W tym czasie dzieciom organizowane zostały różne atrakcje i przyjemności. Jak zwykle planując zagospodarowanie wolnego czasu wzieliśmy pod uwagę dostępność atrakcji oraz propozycję dzieci. Dzieci nie wiedziały co zostanie uwzględnione, aby miały niespodziankę. Intensywność oraz atrakcyjność wyjść nikomu nie pozwoliła się nudzić. A uśmiechmięte buzie dzieci mówiły same za siebie.

Półkolonie rozpoczeły się od spotkań z policjantami i strażnikami miejskimi oraz od pogadanek o bezpiecznych feriach. Każda z placówek stworzyła swój własny regulamin. Pierwszy tydzień półkolonii to czas propoagowania aktywności fizycznej. Dzieci z naszych Placówek skorzystały z Centrum Wodnego „Laguna” w Gryfinie; Wrotkarnii Rolling Wings; Park Rozrywki Kids Arena. Odwiedziliśmy także Księżnicę Pomorską, Muzeum Techniki i Komunikacji, Muzeum Figur Woskowych, Papugarnię, kino, podziemia szczecińskie oraz  Ośrodek Badawczy „Ostoja”. Barnimki uczestniczyły w szkoleniu z zakresu udzielania pierwszej pomocy, otrzymały wspaniałe certyfikaty. Rozwijaliśmy się również kulinarnie przygotowując gofry oraz włoskie tiramisu. Pierwszy  tydzień zakończyliśmy wspólną mszą św.

Drugi tydzień półkolonii to także szereg atrakcji i nikt z pewnością nie będzie się nudził.  A każdy z uczestników z pewnością znajdzie coś dla siebie.  Będziemy rozwijać się kreatywnie i twórczo. Odbędą się warsztaty z klockami Lego i z pewnością powstanie nie jedna wspaniała budowla. Zajęcia w glinie w Robótkowie pozwolą na wykorzystanie wyobraźni do stworzenia pięknej sowy. Czeka na nas produkcja zdrowych słodyczy wspólnie z Szczecińską Manufaktura Twórcza Cytrynka, Piekarzami oraz spotkanie z dietetykiem. Św. Rodzina uda się na warsztaty do Chlebowego Domu w Marianowie. Atrakcji związanych z aktywmnością fizyczną nigdy dość, dlatego niektórzy będą się wspinać na ściankach wspinaczkowych, a inni skakać na trampolinach. Jedna z grup odwiedzi Teatr Lalek „Pleciuga” i obejrzy spektakl pod tytułem „Pinokio”. Półkolonie zakończą balem karnawałowym. I jak co roku bywa będzie żal, że tak szybko upłyną czas, a w poniedziałek wracamy do szkoły. Na pocieszenie zostaną nam półkolonie letnie. Na które już czekamy.

Projekt współfinansowany ze środków Gminy Miasta Szczecin

Dodatek: Galeria zdjęć