Dar serca dla Wojtusia

18 maja 2019

Wojtuś urodził się jako wcześniak. Z powodu komplikacji podczas okresu ciąży i porodu od urodzenia walczy z wieloma problemami zdrowotnymi.

Pierwsze tygodnie życia, w związku z niedotlenieniem, zaburzeniami oddychania, zakażeniem wrodzonym spędził na OIOM-ie oraz Oddziale Noworodkowym. Około 6 m-ca życia, z powodu wielu nieprawidłowości w rozwoju i dużym opóźnieniem psychoruchowym, a także z zaburzeniami widzenia chłopczyk odbył dwie hospitalizacje. Rodzice Wojtusia podjęli walkę o lepszą przyszłość ich Dziecka, rozszerzając realizowaną już wtedy rehabilitację, zapoczątkowaną krótko po wyjściu ze szpitala. Dostosowali swoją codzienność i domową przestrzeń do potrzeb chłopczyka, który wymaga specjalistycznego sprzętu rehabilitacyjnego, a także stymulacji wzroku, pracy logopedycznej i wielu innych zajęć warunkujących jego sprawność ruchową i intelektualną.

Niedługo po ukończeniu przez Wojtusia roczku zdiagnozowano Mózgowe Porażenie Dziecięce. Ogromny wysiłek chłopczyka, zaangażowanie terapeutów i ciężka, codzienna praca rodziców w domowym zaciszu wspierają go w codziennym funkcjonowaniu, pozwalają małymi kroczkami zdobywać nowe umiejętności, jednakże jego rozwój znacząco odbiega od rówieśników. Obecnie w wieku 1,5 roku nie potrafi siedzieć, raczkować, ma problem z samodzielną zmianą pozycji.

Ogromnym szczęściem dla rodziców i perspektywą dla Wojtusia jest ciekawość świata jaką wykazuje, chęć kontaktu z otoczeniem, reakcja pełna radości wobec bliskich mu osób, chęć współpracy podczas zajęć poznawczych, a przede wszystkim to, co już osiągnął. Chłopczyk uwielbia być tulony, noszony, zabawiany; najlepiej czuje się podczas zabawy ze starszym braciszkiem, który okazuje mu wiele ciepła i cierpliwie znosi nieporadność Wojtusia.

Zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie finansowe dla Wojtusia i jego rodziny.  Zebrane środki zostaną przekazane na leczenie, rehabilitację oraz zakup specjalistycznego sprzętu, w tym pionizatora.

Zebrane środki: 50,00 zł

na dzień 27.02.2019

Zrób przelew on-line

(podaj kwotę)

Wpłaty na konto Caritas z dopiskiem "Dar serca dla Wojtusia"
21 1020 4795 0000 9302 0004 5757 w PLN
82 1020 4795 0000 9302 0309 8316 w EUR  - kod BIC (Swift): BPKOPLPW

Za okazaną dobroć serdecznie dziękujęmy!