Zostań Bohaterem nowego projektu!

7 września 2018

#pomagamyna100 #PolacyNaSto #100na100#Caritas #Biedronka
Kochani, zaczynamy!!!!!
Czy chcesz zostać jednym z Bohaterów 💯 na 💯?

Co miałbyś robić? O co chodzi?
Adresaci projektu „Obiad z dziadkiem” to seniorzy / osoby starsze/ ubogie/ samotne/ unieruchomione w swoich domach a przez to zależne i odizolowane, pozbawione kontaktów społecznych.

Potrzeby, które chcemy zaspokoić to poczucie osamotnienia, bezwartościowości, bezużyteczności społecznej, niska jakość życia, deficyt kontaktu z drugim człowiekiem, niska jakość posiłków spożywanych przez osoby starsze, wykluczenie i izolacja społeczna.

Rozkład jazdy- czyli co będziemy robić

1. Rekrutacja wolontariuszy
TO CZAS ŻEBYŚ TERAZ SIĘ ZGŁOSIŁ

2. Zorganizowanie spotkania informacyjnego i organizacyjnego dla wolontariuszy
Spotkanie organizacyjne ma na celu zapoznanie wolontariuszy ze szczegółowymi informacjami na temat projektu, etapami jego realizacji, celami i oczekiwaniami każdej ze stron.

3. Szkolenie i warsztat wstępny dla wolontariuszy.
Etap ten będzie polegał na przekazaniu wolontariuszom podstawowych informacji na temat procesu starzenia się i psychologicznych aspektów wieku starczego. Warsztaty pozwolą na zaktywizowanie wolontariuszy. Mają zachęcić ich do refleksji nad sytuacją osób starszych. Chcielibyśmy, żeby wolontariusze stali się aktywnymi uczestnikami projektu, żeby ich zaangażowanie było głębokie, dzięki czemu możliwe będzie nawiązanie więzi i realne zapobieganie osamotnieniu seniorów.

4. Nawiązanie kontaktu z punktami gastronomicznymi

5. Podpisanie umów wolontaryjnych i porozumień z restauratorami.

6. Pierwsze spotkania wolontariuszy z seniorami
To moment pierwszego kontaktu i nawiązania relacji między seniorami i wolontariuszami. Liczymy, że na tym etapie pojawia się pierwsze emocje i reakcje, na które mamy nadzieje zareagować adekwatnie i skutecznie się do nich dopasować na dalszych etapach realizacji.

8. Spotkania/ wykłady/ konferencje edukacyjne pod hasłem „Historia z dziadkiem”

Co miałbym robić?
Projekt polega na regularnym wspólnym celebrowaniu posiłku przez dwie osoby- młodego wolontariusza oraz seniora. Tytułowy obiad ma być okazją do spotkania różnych osób, wykorzystywania wzajemnej wiedzy i doświadczenia każdej ze stron.

ZACIEKAWIONY
Zgłoś się - wolontariat.caritas@gmail.com lub pod nr tel 513 131 671