Kolonia polonijna

31 lipca 2018 - dodał jc

W dniach 15-26.07.2018 r. gościliśmy w Szczecinie 40- osobową grupę dzieci z Białorusi.

Dzieci z polskich rodzin przyjechały z parafii Wawierka oraz Nieśwież pod opieką sióstr ze Zgromadzenia Sióstr Misjonarek Chrystusa Króla na Białorusi.

Grupa polonijna nocowała w "Domu św. Józefa" na ul. Strzałowskiej w Szczecinie. Dzięki uprzejmości wielu instytucji mogliśmy zapewnić dzieciom bardzo atrakcyjny program. W pierwszy dzień po przyjeździe kolonia zwiedziła szczeciński port, następnie Muzeum Techniki i Komunikacji w Szczecinie oraz Katedrę pw. św. Jakuba Apostoła. W ramach odpoczynku i rekreacji zorganizowaliśmy ognisko z kiełbaskami na pięknej polanie we wsi Pargowo oraz wybraliśmy się na kąpielisko Arkonka, dzieci mogły uczestniczyć również w Jarmarku Jakubowym. Przyjazd w nasze regiony nie mógł odbyć się bez wycieczki nad polskie morze. Na dwa ostatnie dni kolonii dzieci wyjechały do Warszawy, gdzie m.in. miały okazję zwiedzić warszawskie zoo.

W trakcie kolonii odbywały się zajęcia prowadzone przez wykwalifikowanego nauczyciela języka polskiego, dzięki którym uczestnicy mogli pogłębić umiejętność posługiwania sie poprawną polszczyzną. Organizacja kolonii dała okazję dzieciom, aby poznały kraj swoich dziadków.

Szczególne podziękowania kierujemy do:

• Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście S.A.,
  • Muzeum Techniki i Komunikacji w Szczecinie,
  • Parafii rzymskokatolickiej pw św. Jakuba Apostoła w Szczecinie,
  • p. Małgorzacie Schwarz- Wójt Gminy Kołbaskowo,
  • Zakładowi Usług Komunalnych w Szczecinie,

za umożliwienie bezpłatnego zwiedzania obiektów oraz uatrakcyjnienie pobytu dzieci polonijnych.

Projekt pn."Kolonie dla dzieci polonijnych z Ukrainy, Białorusi, Litwy oraz Mołdawii"

Projekt współfinansowany w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą.

Dodatek: Galeria zdjęć