Wakacje z Panem Bogiem

2 sierpnia 2018

W dniach od 2 do 9 lipca b.r. 20 dzieci z Placówki Wsparcia Dziennego Caritas „Nasza Pasterzówka” uczestniczyło w koloniach w Konarzewie k/Poznania. Oprócz nich, grupę kolonijną w łącznej liczbie 37 podopiecznych, tworzyły dzieci ze Szczecina nie uczęszczające w ciągu roku do świetlicy.

Dzieci wyjeżdżały na wycieczki do Poznania, Gniezna, Biskupina. Wędrując szlakiem początków Państwa Polskiego, zdobywały wiedzę o naszej historii, podziwiały poznańskie koziołki, uczyły się gwary wielkopolskiej i pieczenia rogali świętomarcińskich. Podczas konkursów, podchodów, pogodnych wieczorków mogły się wykazać zdobytą wiedzą i umiejętnościami. Nie brakowało także czasu na rozwijanie talentów aktorskich, plastycznych czy śpiewaczych. Wspaniałym czasem prawdziwej rywalizacji grup były zawody sportowe. Dzieci uczyły się budowania dobrych relacji, pokonywania swoich słabości,  dbania o zdrowy styl życia. Podczas wycieczki do parku linowego „Pyrland” w Poznaniu młodsi mieli możliwość sprawdzić swoje umiejętności na trasie dziecięcej a starsi i odważniejsi na trasie średniej. Wspaniałą „podróż przez kontynenty” przeżyliśmy w Kościanie w Obiekcie Rekreacyjno - Wypoczynkowym „Nenufar Club”. Podczas niezwykle ciekawego programu „Z piratami dookoła świata w poszukiwaniu białego nenufaru” przepływaliśmy tratwą na „kontynenty” aby z panem Piratem i panią Piratką między innymi odszyfrowywać hieroglify, odtańczyć taniec w wiosce indiańskiej, przejść przez wirujący tunel, zostać pasowanym na pirata i odnaleźć ukryty skarb.

Opiekę nad dziećmi sprawowała kadra: ks. Tomasz Mamełka, s. Salome, s. Michaela, pani Asia, klerycy Miłosz i Mateusz  oraz wolontariuszki Michalina i Aga. Punktem centralnym każdego dnia była Msza święta. Program formacyjny doprowadził nas do pięknego wieczoru, poprzedzającego powrót do Szczecina. Każdy uczestnik „Wakacji z Panem Bogiem” oddawał się Matce Bożej, przez Jej ręce zawierzał Bogu siebie, swoich bliskich, ważne dla siebie sprawy. Ostatnim, bardzo wyczekiwanym punktem programu było otwarcie „skarbca kolonii”: podsumowanie programu, ogłoszenie wyników konkursów, rozdanie nagród, pamiątkowych dyplomów i certyfikatów.

był dla nas wyjątkowy i pomogli nam w organizacji półkolonii letnich dla dzieci.

Kolonie zostały zorganizowane dzięki dofinansowaniu ze środków Gminy Miasto Szczecin.

Dodatek: Galeria zdjęć