Kartka Pełna Uśmiechu

23 marca 2018

Największą część osób bezdomnych stanowią mężczyźni między 40 a 60 rokiem życia. W  Szczecinie żyje ponad tysiąc osób bezdomnych. To o około 200 osób mniej niż 2 lata temu. W takim razie- co się dzieje z osobami, które nie mają dachu nad głową?  Niektórzy trafiają do tzw. mieszkań chronionych, inni znajdują swoje miejsce w Schroniskach dla Osób Bezdomnych. Jednym z takich miejsc jest Schronisko dla Osób Bezdomnych Chorych Somatycznie, które mieści się w Szczecinie.

Pomagać można na wiele sposobów. Potrzebne są jedynie dobre chęci, serce, pomysł. "Kartka pełna uśmiechu" – to akcja, w którą zaangażowały się dzieci z Placówek Wsparcia Dziennego Caritas, i w ramach której razem z wolontariuszami przygotowali świąteczne kartki dla mieszkańców Schroniska. Pomysłodawczynią akcji jest Psycholog Aleksandra Sileńska- od lat związana z działalnością Caritas, także z wolontariatem. Arcydzieła wykonane przez dzieci są imienne i dedykowane konkretnym mieszkańcom J. Kolorowe, ręcznie pisane życzenia stanowią dowód na to, że wartość prezentu to nie tylko jego cena.