Ogólnopolska pielgrzymka Caritas do Łagiewnik

3 maja 2017 - dodał Joanna K

Zobacz także:

Wolontariusze wraz z dyrektorem ks. Maciejem Szmucem wcześnie rano w piątek 28 kwietnia 2017 roku wyruszli autokarem do Krakowa. Rok 2017 Episkopat ogłosił imieniem św. Brata Alberta Chmielowskiego, dlatego pierszym przystankiem na trasie pielgrzymów, było zwiedzanie Sanktuarium Ecce Homo, gdzie powitały ich sympatyczne siostry Albertynki. Następnie uczestnicy udali się do Igołomni by zwiedzić dom rodzinny świętego. W sobotę włączyli się w XIV Ogólnopolską Pielgrzymkę Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach. Uczestniczyli we Mszy świętej, której przewodniczył JE bp Wiesław Szlachetka przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski. Po Eucharystii był czas na posiłek oraz zwiedzanie Centrum im. św. Jana Pawła II. Na nocleg pielgrzymi udali się do Lubawki, by w niedzielę rano nawiedzić Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej w Krzeszowie. Zwiedzili bazylikę mniejszą p.w. Wniebowzięcia Najświętrzej Maryii Panny, kościół bracki p.w. św. Józefa, Mauzoloeum Piastów Śląskich oraz Kalwarię.
    W godzinach wieczornych pielgrzymi powrócili do Szczecina. Wszyscy zadowoleni pomimo zmęczenia. Radośni, że wspólnie tworzą rodzinę Caritas. Dziękujemy za modlitwę i do zobaczenia za rok!