Paczka dla Rodaka i Bohatera na Kresach 2017

11 marca 2017

Zobacz także:

W tym roku po raz pierwszy poszerzamy Akcję "Paczka dla Rodaka i Bohatera na Kresach" na Święta Wielkanocne. Od stycznia zbieramy fundusze na konto Akcji.

Na Wileńszczyznę pojedziemy busem, ciężarówką oraz samochodem osobowym. Zrobimy hurtowe zakupy i zawieziemy dary do najbardziej potrzebujących Rodaków. Chcemy przed Wielkanocą dostarczyć ok. 5 ton żywności dla kombatantów oraz dzieci. Paczki żywnościowe trafią do Polaków mieszkających w Wilnie, Solecznikach, Rakańcach, Niemenczynie, Ejszyszkach oraz Turgielach. Serdecznie zapraszamy na wielkie pakowanie, które odbędzie się 5 kwietnia od godz. 15:00 w Szkole Podstawowej w Przecławiu (sala gimnastyczna). Jeżeli chcielibyście się dorzucić do Wielkanocnej Paczki z Polskim Sercem zabierzcie ze sobą coś słodkiego, może czekoladę, wafelka lub batonika.

- Pomysł na wielkanocną akcję pomocową zrodził się podczas naszego grudniowego spotkania z kombatantami mieszkającymi w Wilnie - mówi Wojciech Woźniak, prezes Fundacji Polskich Wartości oraz inicjator Akcji. - Jedna z Polek powiedziała nam, że po opłaceniu wszystkich niezbędnych rachunków pozostaje jej 20-30 euro na życie. Widziałem wtedy 80-letnią kobietę, która odłożyła dwie pomarańcze, bo wolała wziąć kilogram mąki czy cukier, które były jej niezbędne. To był impuls, który zaważył na tym, by po raz pierwszy zorganizować pomoc Polakom także na czas Wielkanocy. Liczymy, że pomoc dotrze do kilkuset najbardziej potrzebujących Polaków mieszkających na terenie Wileńszczyzny.

Transport ze Szczecina wyruszy 5 kwietnia, aby dzień później zawitać w szkole specjalnej w Solecznikach. Powrót do Polski planowany jest 10 kwietnia. Obecnie na koncie akcji jest już ponad 70 tys. zł.

A oto kilka wspomnień z grudnowej Paczki 2016...

Partnerzy:
Zarząd Morskich Portów Szczecin - Świnoujście,
Stowarzyszenie Federacji Młodzieży Walczącej,
Gmina Kołbaskowo,
Powiat Policki,
Gmina Kobylanka,
Gmina Węgorzyno,
Gwardia Narodowa Szczecin,
Sklep Kibica "Starter" Nowy Turzyn,
wlepki.com,
Medeor,
Radisson Blu - Hotel Szczecin,
Komisja Zakładowa NSZZ Solidarność Radisson Blu - Hotel Szczecin,
Komisja Zakładowa NSZZ Solidarność Zarząd Morskich Portów Szczecin - Świnoujście,
Komisja Zakładowa NSZZ Solidarność Zakłady Mięsne Agryf,
Komisja Zakładowa NSZZ Solidarność Uniwersytet Szczeciński.

Patronat: Zachodniopomorskie Kuratorium Oświaty.

Zakupy i transport: Sieć Sklepów Netto.

Dodatek: Galeria zdjęć