28.03.2017 wspominamy ks. Piotra Prymę

10 marca 2017

ma zaszczyt zaprosić na
UROCZYSTOŚĆ Z OKAZJI 10. ROCZNICY ŚMIERCI KS. KANONIKA PIOTRA PRYMY DYREKTORA CARITAS ARCHIDIECEZJI SZCZECIŃSKO-KAMIEŃSKIEJ
pod patronatem Jego Ekscelencji Andrzeja Dzięgi, Metropolity Szczecińsko-Kamieńskiego

28 marca 2017 – wtorek - Szczecin, ul. Papieża Pawła VI 2

PROGRAM UROCZYSTOŚCI

10.00  - Arcybiskupie Wyższe Seminarium Duchowne
Msza Święta w kościele seminaryjnym pod przewodnictwem Jego Ekscelencji Arcybiskupa Andrzeja Dzięgi

11.30  - Wydział Teologiczny Uniwersytetu Szczecińskiego
Uroczysta Gala w Auli Wydziału

• Wspomnienie o ks. Piotrze Prymie i ks. Ireneuszu Starachowskim
  • Caritas dzisiaj - prezentacja działań charytatywnych
  • Wręczenie statuetek „Prymus Wolontariatu” dla najlepszych młodych wolontariuszy i ich opiekunów oraz nagród Caritas „Mnieście Uczynili”
  • Recital Sylwii Różyckiej

13.00  - Arcybiskupie Wyższe Seminarium Duchowne
Poczęstunek w refektarzu seminaryjnym

Uprzejmie prosimy o potwierdzenie obecności na adres szczecin@caritas.pl lub telefonicznie pod numerem 91 487 49 05

W związku z uroczystościami w dniu 28 marca 2017 r. biuro Caritas przy

ul. Wieniawskiego 5 będzie nieczynne.

Ksiądz Piotr Pryma urodził się 17. maja 1961 roku w Chociwlu. Ochrzczony został 11. czerwca 1961 roku w kościele parafialnym w Ińsku, gdzie również przyjał sakrament bierzmowania 18. paździenika 1975 roku. Święcenia diakonatu przyjął 29 czerwca 1986 roku, a 14 grudnia tego samego roku przyjął święcenia kapłańskie w rąk ówczesnego biskupa szczecińsko - kamieńskiego Kazimierza Majdańskiego. Pierwszą palcówką duszpasterską księdza Piotra była parafia pw. Najśw. Serca Pana Jezusa w Gryficach. Od 1993 roku był proboszczem parafii pw. Świętej Trójcy w Szczecinie (Krzekowo) Gdy w roku 1991 dekretem Ks. Biskupa Kazimierza Majdańskiego został powołany Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej, pierwszym dyrektorem został Ks. Piotr Pryma. Na przestrzeni 15 lat zbudował struktury działalności Caritas, którego celem jest niesienie pomocy drugiemu człowiekowi. By   dotrzeć do jak największej ilości osób propagowała powołał   Parafialnych Zespołów Caritas, które prowadzone są przez wolontariuszy przy współpracy z proboszczami parafii. Ksiądz Piotr Pryma był laureatem wielu nagród za działalność charytatywną i społeczną m. in. szczecińskiego "Szczupaka", Medalu Zasługi dla Miasta Szczecina, oraz Srebrnego Krzyża Zasługi nadanego przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego.