Pomoc dla pogorzelców z Kodrąbia

9 maja 2017

W dniu 10 czerwca 2016 roku pożar strawił cały dobytek rodziny Wójciaków.

Posłuchaj reportażu Pawła Kęski w 1 Programie PR

Od 2008 roku pani Anna wraz z mężem Danielem i córką zamieszkiwali skromny, ale starannie utrzymany dom we wsi Kodrąb pod Wolinem. Razem z nimi mieszkało także rodzeństwo pani Anny. Gdy pożar strawił cały ich dobytek zostali bez niczego. Obecnie mieszkają w świetlicy wiejskiej - prostym lokum bez ogrzewania, możliwości umycia się czy gotowania. W sezonie letnim planują przenieść się do przyczepy kampingowej postawionej w ogródku.
     Nie poddają się. Własnymi siłami oczyścili pogorzelisko. Za pieniądze otrzymane z Opieki Społecznej a także zebrane od życzliwych osób postawili dach z pokryciem, wstawili okna i drzwi. Pani Anna pracuje sezonowo, pan Daniel jest na emeryturze, ale cały czas pracuje dorywczo. Ale to ciągle mało.
     Marzą im się rzeczy, które posiada większość z nas. Chcieliby móc umyć się w ciepłej wodzie, ugotować obiad i siąść przy wspólnym stole. Dach nad głową w zasadzie już mają ale potrzebne są środki finansowe na zakup materiałów wykończeniowych.

Pomóc można przez dokonywanie wpłat na konto Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej:

21 1020 4795 0000 9302 0004 5757 z dopiskiem "Pogorzelcy".

lub poprzez przelew on-line

(podaj kwotę)

Bieżące informacje dostępne na facebooku: https://www.facebook.com/Pogorzelcy-z-Kodrabia-529193590603889/?fref=ts,