Jubileuszowy Rok Miłosierdzia w świetlicach

13 października 2016 - dodał Joanna K

Przeżywając Jubileuszowy Rok Miłosierdzia zaprosiliśmy wychowanków naszych placówek wsparcia dziennego wraz z opiekunami i rodzicami na spotkanie w bazylice św. Jana Chrzciciela. W sobotę 8 października o godz. 10.00 ks. Maciej Szmuc powitał wszystkich i razem z ks. Robertem Mrozowskim wprowadzili uczestników Bramą Miłosierdzia do wnętrza świątyni. Ksiądz Maciej odprawił Mszę św. w intencji zgromadzonych. Dzieci włączyły się w oprawę muzyczną i czytania a chłopcy służyli przy ołtarzu. Siostry wraz z wychowankami przygotowały procesję z darami. Po Eucharystii wszyscy obejrzeli krótką scenkę teatralną, którą przygotował zespół "Miriam" o świadczeniu miłosierdzia w życiu codziennym. Przedstawienie bardzo poruszyło dzieci. Na zakończenie zespół wykonał pieśni w stylu gospel.

Następnie wychowawcy wraz z dziećmi składali życzenia siostrze Izie z okazji 25-lecia życia zakonnego. Siostra jest kierownikiem specjalistyczno-opiekuńczej placówki wsparcia dziennego "Św. Rodzina", jest wspaniałą, pełną ciepła osobą i cenionym pracownikiem.
     Na zakończenie ksiądz oprowadził uczestników po kościele. Zwiedzający zatrzymali się przy relikwiach św. siostry Faustyny Kowalskiej - sekretarki Bożego Miłosierdzia, św. Jana Pawła II - patrona naszej Caritas oraz kanonizowanej w tym roku św. Matki Teresy z Kalkuty. Ksiądz w interesujący sposób przybliżał dzieciom postacie tych świętych. Przy wyjściu mamy naszych wychowanków częstowały wszystkich cukierkami.
     Zwieńczeniem spotkania był wspólny posiłek. Każda z placówek wybrała restaurację wg preferencji wychowanków.