Kolonie w Henrykowie

9 sierpnia 2016 - dodał s. Michaela

W dniach od 8 do 15 lipca grupa dzieci z Placówki Wsparcia Dziennego Caritas przy ul. Kościelnej 4a w Szczecinie przebywała na "Wakacjach z Panem Bogiem" w Henrykowie k/Ząbkowic Śląskich. Miejsce to słynie z tzw. Księgi Henrykowskiej, czyli kroniki założenia i uposażenia opactwa Cysterów w Henryowie, spisanej po łacinie po 1268 r., zawierającej zdanie w języku staropolskim "Day, ut ia pobrusa, a ti poziwai". W 2015 wpisano ją na listę "Pamięci Świata" UNESCO.

Czas kolonii wypełniały wycieczki, zabawy, konkursy, spotkania w grupach poruszające tematykę profilaktyki uzależnień oraz różnego rodzaju zajęcia sportowe prowadzone na świeżym powietrzu. Dzieci mieszkały w pięknym, zabytkowym, pocysterskim klasztorze, w którym aktualnie znajduje się Internat Liceum Katolickiego. Ze względu na piękno obiektu żartowały, że mieszkają w muzeum. Dzieci miały zapewnione cztery posiłki dziennie (śniadania, obiady, kolacje i podwieczorki)  w przypadku całodniowych eskapad otrzymywały prowiant na wycieczki. Zwiedziły takie niezwykłe miejsca jak: Kopalnia Złota w Złotym Stoku, Podziemne Miasto Osówka, Twierdza Kłodzko, Twierdza Srebrna Góra, Ząbkowice Śląskie. Byli też we Wrocławiu, gdzie podziwiały panoramę miasta z 49 piętra wieży Sky Tower.

Kolonie dla 15 dzieci dofinansowano ze środków Gminy Miasta Szczecin.