"Skrzydlate Dzieci" w Zieleniewie

20 maja 2015 - dodał Joanna K

W dniach 15-18 maja 2015 roku odbył się pierwszy zlot "skrzydlatych dzieci" w Zieleniewie pod hasłem "Tym, co mam, podzielę się".
           Wzięli w nim udział stypendyści programu "Skrzydła", 22 dzieci ze Szczecina i okolic Starego Czarnowa, Ińska, Węgorzyna, Mieszkowic, Mielęcina i Maszewa. Uczestnicy zakwaterowani byli w Ośrodku Wspierania Rodziny w Zieleniewie koło Choszczna. Nad dobrym samopoczuciem dzieci czuwali wychowawcy świetlic środowiskowych Caritas ze Szczecina (s. Iza i panie: Grażynka, Marta, Kasia i Ania). Dzieci zaznajomiły się bliżej z programem stypendialnym, wspólnie uczestniczyły w twórczych warsztatach, gdzie między innymi przygotowały "swoje" skrzydła.  Pani Marta ozdabiała dzieciom twarze, można było stać się kotem, misiem a nawet Spidermanem czy Batmanem. Było sporo zabaw na świeżym powietrzu  między innymi tradycyjna gra w "podchody" no i oczywiście ognisko z pieczeniem kiełbasek. Humory wszystkim dopisywały i apetyty również. Młodzi stypendyści uczestniczyli także w dziękczynnej Mszy świętej celebrowanej przez ks. Macieja Szmuca - dyrektora Caritas. Na zakończenie wszystkie dzieci otrzymały upominki.
            Czas płynął szybko i ani się obejrzeli trzeba było wracać. Żal się było rozstać. Był to pierwszy taki wyjazd, ale mamy nadzieję, że już za rok zorganizujemy następny.