Schodołaz dla pani Jadwigi

23 lutego 2015 - dodał Joanna K

Jadwiga Markur jest niezwykłą kobietą - artystką malującą nogą.
Urodziła się w Szczecinie, bez rąk i lewej nogi. Ukończyła szkołę średnią ekonomiczną we Wrocławiu. Po zdaniu matury i otrzymaniu tytyłu technika - ekonomisty o specjalności handel spółdzielczy wróciła do Szczecina. Znalazła zatrudnienie a po 16 latach pracy jako telefonistka w spółdzielni inwalidów przeszła na rentę i zaczęła malować. Jest artystką - samoukiem. Najczęściej maluje kwiaty. Ulubiona technika to olej. Jest autorką ponad 1.000 obrazów. Od 1989 roku należy do Światowego Związku Artystów Malujących Ustami i Nogami.
Pani Jadwiga jest osobą bardzo pogodną, nie przejmującą się drobiazgami. Nie użala się nad sobą, co nie znaczy, że nie potrzebuje pomocy. Chcąc wyjść z domu musi pokonać największą barierę jaką są schody. Zeskakuje z wózka i zsuwa się po schodach. Powrót do domu jest jeszcze trudniejszy bo musi wskakiwać po jednym stopniu, a każdy stopień to uderzenie i ból.

Gorąco zachęcamy do wsparcia tej wspaniałej kobiety. Nie skazujmy jej na przesiadywanie w czterech ścianach. Każda nawet niewielka kwota "przybliża" nas do zakupu schodołazu.
Środki finansowe można przekazywać na konto naszej Caritas: Bank PKO BP 21 1020 4795 0000 9302 0004 5757 z dopiskiem "schodołaz".
Składamy serdeczne "Bóg zapłać" osobom, które zechcą wesprzeć zakup schodołazu dla pani Jadwigi.

Informacje również na stronie Parafialnego Zespołu Caritas przy parafii p.w. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Szczecinie www.caritas-szczecin.com/